Поврзани документи
» Закон за ученичкиот и студентскиот стандард
» Закон за високото образование
» Закон за просветната инспекција
» Закон за ученичкиот стандард
» Закон за јазиците на кои се изведува наставата на Педагошкиот ...
» Закон за основање на центар за образование на кадри за ...
» Закон за основното образование
» Закон за просветната инспекција
» Закон за средното образование
» Закон за основање на Државен универзитет во Тетово
» Закон за бирото за развој на образованието
» Закон за стручно образование и обука
» Закон за основање на државен универзитет "Гоце Делчев" во Штип ...
» Закон за основање на факултет за администрација и менаџмент на ...
» Закон за основање на национална агенција за европски образовни програми ...
» Закон за образование на возрасните
» Закон за високото образование
» Закон за учебници за основно и средно образование
» Закон за основното образование
» Закон за државниот испитен центар
» Закон за високообразовните установи на верските заедници
» Закон за основање на Технолошко - технички факултет, Ветеринарен факултет ...
» Закон за основање на високообразовна установа факултет за безбедност во ...
» Закон за основање на Универзитет за информатички технологии во Скопје ...
» Закон за основање на високообразовна установа Факултет за безбедноство состав ...
» Закон за основање на Факултет за дизајн и технологии на ...
» Закон за основање на Факултет за информатички науки и компјутерско ...
» Закон за признавање на професионалните квалификации
» Закон за педагошката служба
» Закон за отворените граѓански универзитети за доживотно учење
Детален опис на документ
Закон за основното образование
Датум на објавување: 19.08.2008 Преземи го документот
19923 пати симнат
Датум на стапување во сила: 27.08.2008 
Сл. весник/година: 103/2008 
Категорија: Јавни служби » Образование и воспитание
Забелешка:
Клучни зборови: образование, основно
Измени и дополнувања
 Одлука на Уставен суд
  01.04.2009 
Преземи го документот
3000 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  15.04.2009 
Преземи го документот
2208 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  24.06.2009 
Преземи го документот
2181 пати симнат
 Измена и дополнување
  09.03.2010 
Преземи го документот
7677 пати симнат
 Измена и дополнување
  01.09.2010 
Преземи го документот
5635 пати симнат
 Измена
  06.12.2010 
Преземи го документот
5324 пати симнат
 Измена и дополнување
  13.01.2011 
Преземи го документот
3571 пати симнат
 Измена и дополнување
  14.02.2011 
Преземи го документот
5880 пати симнат
 Исправка
  04.04.2011 
Преземи го документот
3905 пати симнат
 Измена и дополнување
  13.04.2011 
Преземи го документот
5905 пати симнат
 Измена и дополнување
  06.08.2012 
Преземи го документот
4034 пати симнат
 Измена и дополнување
  15.02.2013 
Преземи го документот
3527 пати симнат
 Измена и дополнување
  27.02.2014 
Преземи го документот
2578 пати симнат
 Измена и дополнување
  04.08.2014 
Преземи го документот
2043 пати симнат
 Измена и дополнување
  10.09.2014 
Преземи го документот
1731 пати симнат
 Измена и дополнување
  22.01.2015 
Преземи го документот
1731 пати симнат
 Измена и дополнување
  15.06.2015 
Преземи го документот
1238 пати симнат
 Измена и дополнување
  25.08.2015 
Преземи го документот
1335 пати симнат
 Измена и дополнување
  19.02.2016 
Преземи го документот
1197 пати симнат
 Измена и дополнување
  11.07.2016 
Преземи го документот
815 пати симнат
 Измена
  01.06.2017 
Преземи го документот
972 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
elena stankovska на 21.06.2018 10:44

Дали може да се користи оправдано неплатено од три месеци во период ноември и декември 2018 и јануари 2019?

Дали има проблеми што  две календарски години да се користи?

Се работи за хигеничар вработен во основно образование.

Марина Милошевска-Јакимовиќ на 26.03.2016 15:56

Ке Ве замолам да ми кажете каде може да го најдам овој документ Закон за основно образование и норматив за стручни соработници донесен од Министерство за образование и наука (дел.бр. 12-7611/1 од 06.04.2015 год.)

katerina boskovska на 10.02.2016 15:23

Me interesira koja e postapkata vo slucaj koga od nastava otsustvuva predmeten nastavnik, ( se raboti za nastava vo 9-to oddelenie) odnosno ako toj den ucenicite nemaat cas po odreden predmet. Na primer 3 i 4 cas dali ucilisteto ima pravo tie casovi da gi zameni so drugi casovi koi ucenicite gi nemaat toj den, ili da prati nastavnici na cas samo kolku da se popolni vremeto, ili ucenicite imaat pravo da nebidat na nastava tie dva casa i sl.

Ve molam da mi dadete odgovor. Blagodaram

Светислав Јовановски на 16.08.2015 11:42

После толку многу измени и дополнувања, потребен е пречистен текст на законот

emil karapec на 09.03.2015 11:27

Недостасува:

-педагог во основно училиште за ученици со посебни потреби

- психолог во основно училиште за ученици со посебни потреби

-социолог во основно училиште за ученици со посебни потреби, освен ако се мисли на стручен соработник во основно училиште за ученици со посебни потреби

Ве молам да ми дадете одговор. Ви благодарам

Biljana  Ugrinoska на 11.06.2014 21:18

Ве молам за толкување дали измените и дополнувањта на законот за основното образование, кои се однесуваат на условите за избор на директор  од 27.02.2014 се стапени на сила? Дали на оглас за избор на директор објавен во тековниов месец треба да се поднесат документи на конкурсот, според овие измени и дополнувања или се вжечки одредбите од законот за основно образовение пред 27.02.2014 и до кога?

ajrulla  emini на 04.09.2013 19:39

Ve molam ako moze nekoj da mi pomogne, so koj zakon ili so kakov akt se regulira nadomestokot za patnite trosoci na nastavnicite koi rabotat vo risdko planinskite sela,blg !

Абил Сулејмани на 28.03.2013 18:37

Читајќи Законот за Основно Образование имам едно Прашање. Дали како стручен по професија Социолог може да се вработи во Чилиштето каде работи или треба основачот на основното училиштето односно Општината да даде согласност за тоа?

Може некој да ми објасни некој?

Ви Благодарам

 

Faton Toci на 18.04.2012 14:43

Za Elena Kitanovska, koja saka da znae detali od ZOO.Ne znam tocno sto ve interesira, no dokolku raspolagate so ZOO br. 18 od 14 o2. 2011 togas vnimatelno vrsete citanje na clen 14 odistiotZOO i togas tocno ke utvrdite na sto se odnesuva ZOO.

 

љуљзим хамиди на 06.02.2012 11:12

Измена и дополнување на -14.2.2011.

Поради тоа што Социолог,иако според законот за Основно образование е стручен соработник,како што е ПСИХОЛОГОТ И ПЕДАГОГОТ,би требало да се вклучи во работата за која тој е и одреден да биде во училиштето!

 

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.