Детален опис на документ
Закон за постапување со бесправно изградени објекти
Датум на објавување: 24.02.2011 Преземи го документот
21863 пати симнат
Датум на стапување во сила: 04.03.2011 
Сл. весник/година: 23/2011 
Категорија: Урбанизам, станбени и комунални работи » Урбанизам
Забелешка:
Клучни зборови: градење, локална, самоуправа, градежништво, постапување, правен, планирање, статус, лист, просторно, бесправно, изградени, објекти, урбанизам, урбанистичко, линиски, инфраструктурни, геодетски, елаборат, имотен, комуникациски, мрежи, дивоградба, дивоградби
Измени и дополнувања
 Измена и дополнување
  14.04.2011 
Преземи го документот
11814 пати симнат
 Измена и дополнување
  10.12.2012 
Преземи го документот
9729 пати симнат
 Измена и дополнување
  17.05.2013 
Преземи го документот
6899 пати симнат
 Измена и дополнување
  05.03.2014 
Преземи го документот
4497 пати симнат
 Измена и дополнување
  01.08.2014 
Преземи го документот
4487 пати симнат
 Измена и дополнување
  30.12.2014 
Преземи го документот
4563 пати симнат
 Измена и дополнување
  23.07.2015 
Преземи го документот
3817 пати симнат
 Измена и дополнување
  31.07.2015 
Преземи го документот
4365 пати симнат
 Измена и дополнување
  11.12.2015 
Преземи го документот
4663 пати симнат
 Измена и дополнување
  22.02.2016 
Преземи го документот
4128 пати симнат
 Измена
  25.12.2017 
Преземи го документот
2077 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
Ivica Jovanoski на 05.05.2020 18:43

почитувани, имам легализиран објект мегјутоа на земјиште во сопственост на република македонија.каде што немам корисничко право и неможев да го откупам дворното место по законот за приватизација на градежно земјиѓте,. Единствена опција е измените и допнувањата на законот член 23 став 1 кој гласи  ЗЕМЈИШТЕ СПСТВЕНОСТ НА Р МАКЕДОНИЈА на кое во јавната книга за запишување на правата на недвижностите има запишано право на сопственост на објект врз основа на решение за утврдѕвање на правен статус на безправен објект,сопственикот на објектот може да го одкупи во согласност со законот за градежно земјиште. ве молам по кој Член од законот за градежно земјиште може да се оѕкупи парцелата?

Zhan Jovanov на 31.08.2017 19:56

Почитувани, Ве молам за точна информација и совет за тоа како можам да ги заштитам своите права во случајот кога сопственикот на гаража изградена точно на границата на мојата сопственост и околу 1,5м од семејната кука.  Сака бесправно да прави надоградба на постоечката гаража при тоа ќе го покрие прозорот на првот спрат.

Дали законски мозам да спрецам нелегална изградба? 

Исто така имам добиено закани дека неможам ништо да направам бидејќи градениот инспектор од општина Виница е близок роднина.

Благодарам однапред 

 

 

 

 

 

elizabeta toseva на 07.06.2016 10:30

Почитувани, Ве молам за точна информација и совет за тоа како можам да ги заштитам своите права во случајот кога сопственикот на бесправно изграден објект ( за кој со лажна изјава дека е изграден пред 2011 има поднесено барање за негова легализација) а со тој овјект ми нанесол штета ( ја обезвреднил вредноста на моето земјиште) бидејќи тој објект е изграден точно на границата и по целата должина на мојата сопственост. Општинскиот испекторат донесол одлука дека се работи за Бесправно изграден објект, но не предложил никакво решение, а постапката за спречување на легализација не е во новна надлежност. Но и под услов да се спречи легализацијата, објектот ќе си остане таму и повторно останува истиот проблем, јас не можам да располагам слободно со својата сопственост. Ве молам за информација како треба да се постапи во овој случај? Поздрав

менче бојаџиева на 17.03.2016 14:34
  • Почитувани,

Се работи за легализација на земјоделски објект бесправно изграден на градежно земјиште,дали во врска со ова има некоја измена во Закон и дали може да се добие информација за постапката за легализација  конкретно за земјоделски објект на градежно земјиште.

 

Ви благодарам

Aleksandra Savevska на 08.12.2015 22:50

Почитувани,

Дали некој има информација или искуство за тоа што се случува доколку не може да се добие согласност за легализација, дали се покренува постапка по судски пат за добивање на лигализација? Бидејќи предметот за легализација е закочен токму со недобивање на согласност за легализација на веќе изработени елаборати?

Благодарам.

snezana snezana на 05.12.2015 13:26

Ve molam za odgovor, imeno imam podneseno baranje za legalizacija na objekt kuka, porano, no pokasno pred da go dostavam elaboratot, 2014 nekade septemvri, pobarav i dobiv informacija deka mozam da go zamenam baranjeto na ime na mojot sin.. Istato go podnesov, na 2 februar 2015 ..Denovive koga trebase da go dostavam elaboratot na ime na sinot ( veruvajki deka baranjeto e odobreno da bide na sinot, bidejki jas vo meguvreme ne dobiv nikakvo izvestuvanje deka toa mozelo vo 2014 a veke vo 2015 ne mozela da se napravi promenata.. Dali e toa tocno ili nesto e pogreseno..(Ve molam ako moze i dostavete mi go zakonot) .. I kazete mi dali zakonot za legalizacija na bespravno izgradeni objekti (kuki i terasi) ke bide prodolzen, baranje do 31 mart a dostava na elaborat do 31 decemvri 2016.. 

snezana snezana на 05.12.2015 13:14

..

goran stojanov на 06.10.2015 17:52

kuka (divogradba) koja e legalizirana dali moze da i se odzeme pravoto na legalizacija ako e prdvodeno nesto drugo da se gradi na toa mesto 

goran stojanov на 06.10.2015 17:48

kuka (divogradba) e legalizirana vo 2012 god na drzavno zemjiste dali moze na istata dogradba od 8 kvadrati za hodnik i kupatilo 

Сашо Додевски на 27.03.2015 12:43

Куќа (дивоградба) е легализирана во 2006 година по стариот закон (патено е се). Со елаборатот беше предвидена надградба и проширување на подрум. Од семејни причини надгрдбата не е направена и не е проширен подрумот. Сега не можам да го запишам приземјето и подрумот во катастар и да добијам имотен лист, бидејќи не одговара на димензиите во елаборатот. Што да се прави во овој случај? Дали некој знае кои се чекорите за иницирање на нова постапка на легализација без поднесено барање според новиот закон?

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.