Поврзани документи
» Закон за амнестија
» Закон за парничната постапка
» Закон за судскиот буџет
» Закон за амнестија
» Кривичен законик
» Закон за извршување
» Закон за заштита на сведоци
» Закон за парничната постапка
» Закон за извршување на санкциите
» Закон за извршната постапка
» Закон за прекршоците
» Закон за академија за обука на судии и јавни обвинители ...
» Закон за извршување на санкциите
» Закон за судовите
» Закон за Републички судски совет
» Закон за амнестија на граѓаните на Република Македонија кои не ...
» Закон за кривичната постапка
» Закон за управните спорови
» Закон за судскиот совет на Република Македонија
» Закон за медијација
» Закон за вонпроцесната постапка
» Закон за прекршоците
» Закон за судовите
» Закон за прекршоците против јавниот ред и мир
» Закон за малолетничка правда
» Закон за обезбедување на побарувањето
» Закон за вонпарнична постапка
» Закон за судска служба
» Закон за управување со конфискуван имот, имотна корист и одземени ...
» Закон за судските такси
Детален опис на документ
Закон за правосудниот испит
вон сила
Датум на објавување: 25.01.2010 Преземи го документот
7797 пати симнат
Датум на стапување во сила: 02.02.2010 
Сл. весник/година: 10/2010 
Категорија: Државно уредување на Република Македонија » Правосудство » Судови, судски постапки
Забелешка:
Клучни зборови: програма, судство, правосуден, испит, полагање


 
Дискусии околу овој закон
Александар Трајковски на 22.09.2014 22:42

Направени се некои грешки во превземањето на нечии туѓи решенија, преведени - недопреведени, но на крај на денот, овој испит е потребен како последно решето од ситото низ кое треба еден правник да помине. Според мене треба да се стекне право да се полага овој испит со стекнато звање Дипл.правник (240 ЕКТС), затоа што секое наредно повисоко звање (Магистер на правни науки, Доктор на правни науки) е веќе научно насочено и нема потреба да биде наведено како услов, за практикување на правото.

YU MK на 29.11.2012 18:11

dosta bre se furate deka ste magistri! MASTER STUDII NE SE MAGISTERSKI STUDII. Pokratki se za nivo kolku shto e "dodiplomskite" 3+2 se pokratki od od 4+2. ("Diplomiran pravnik" versus "Diplomiran po pravo", (gluposti). Vo stranstvo - edniot e CLERK (nesmee da raboti na oblasti od krivichno i sporovi nad opredelena vrednost) i BACHELOR OF LAW (shto u princip pretstavuva prv profesionalen stepen vo pravoto) Kaj nas samo toa ne go utvrdile bash pravilno, i ni dozvoluvaat so MASTER studii da se potpishuvame kako MR. shto e pogreshno, zatoa shto MR i DR titulite ne se za profesionalni pravnici, tuku toa se univerzitetski stepeni.

Master nemaster, site polagaat pravosuden ispit za da moze da se steknat so pravo na zastapuvanje vo pravosudni organi. Sudii i obviniteli si imaat posebna, dopolnitelna obuka i kriteriumi.

Doktor na nauki od oblasta na pravo, ne mora da polaga pravosuden ispit. Toa e.

Dusica Bogdanoska на 02.05.2012 16:14

Едно прашање: Дали се важи работно искуство за време на мастер студиите или мора прво да се заврши и да се магистрира, па потоа да почне да тече стажот? поздрав

Даниел Живачки на 13.02.2012 22:55

Законот за малолетничка правда нема никакви прашања во моменталната програма за полагање од 2010 и нетреба да се учи а новиот ЗКП стапува во примена на одерени делови од 2013г. така да осанува да видиме дали ке се промени програмата во наредниот период пред 2013. Ако имаш некоја нова инфо. пишувај.

Dragan Paunovski на 01.02.2012 13:59

Bi postavil edno prasanje. Dali za pravosudniot ispit treba da se uci noviot ZKP ili seuste se uci stariot? i dali treba da se uci Zakonot za maloletnicka pravda? MOLBA do site sto znaat da mi odgovorat fala.

monika stevanoska на 29.11.2011 11:26
ODGOVOR NA LJUPCO DA TI KAZAM DEKA MAGISTRATURATA NEMA NIKAKVA VRSKA SO PRAVOSUDNIOT ISPIT I AKO SI MAGISTAR TREBA I SE POLAGA PRVOSUDNIOT I DENES I VO MINATOTO.
. . на 20.11.2011 17:36

Pravnik bez pravosuden ispit ne e pravnik... Taka da ima i te kako golema logika vo polaganjeto na ovoj ispit... Ne se tuka mama tato i vujce vo komisija... Znaesh ke polozish ne znaesh kini diplomata so zvanje Diplomiran pravnik ili Mg po pravni nauki .... 

Ajredin Haki на 03.07.2011 19:43

Dali nekoj e informiran za izmenite na ovoj zakon sa pravnicite koj sto se so 180 krediti?

I dali nekoj e informiran dali moze da se ponese baranje za pravosuden ili notariat ako posdiplomskite studii se na nekoj od privatnite Univerziteti

Amet Dauti на 11.05.2011 11:11
Ovoj ispit ne treba ni da se polaga!!!! Ziti logikata, dva pati isti ispiti se polagaat!!!! Neli treba dve godini iskustvo vo raboti od oblasta na pravoto ( sud, advokat itn). Sekoj dplm pravnik so dve godini iskustvo treba da se stekne so pravo imoznost da bide advokat,sudija, obvinitel... Neli ke receme vaka so ovoj zakon se stitat od konkurencija.
Љупче Тасев на 30.01.2011 12:27

Mislam deka ne e vo red da moze da se polaga pravosuden ispit so  steknati  300 krediti.Moe mislenje e deka treba da moze da se polaga  so steknati 240 krediti, vo sprotivno nie sto studirame po EKTS sme diskriminirani vo odnos na diplomiranite pravnici po starata programa, bidejki sme usloveni da staneme magistri za da mozeme da polagame pravosuden ispit.

Pozdrav!

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.