Детален опис на документ
Закон за домување
Датум на објавување: 05.08.2009 Преземи го документот
20647 пати симнат
Датум на стапување во сила: 13.08.2009 
Сл. весник/година: 99/2009 
Категорија: Урбанизам, станбени и комунални работи » Станбени односи
Забелешка:
Клучни зборови: стан, односи, домување, станбени
Измени и дополнувања
 Измена и дополнување
  26.04.2010 
Преземи го документот
9696 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  14.07.2010 
Преземи го документот
3580 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  15.09.2010 
Преземи го документот
3308 пати симнат
 Измена и дополнување
  23.03.2011 
Преземи го документот
5446 пати симнат
 Измена и дополнување
  14.04.2011 
Преземи го документот
4951 пати симнат
 Дополнување
  27.01.2012 
Преземи го документот
4478 пати симнат
 Пречистен текст
  21.03.2012 
Преземи го документот
5237 пати симнат
 Измена и дополнување
  16.04.2013 
Преземи го документот
3416 пати симнат
 Измена и дополнување
  26.11.2013 
Преземи го документот
2745 пати симнат
 Измена и дополнување
  03.03.2014 
Преземи го документот
2468 пати симнат
 Измена и дополнување
  30.12.2014 
Преземи го документот
2001 пати симнат
 Измена и дополнување
  26.08.2015 
Преземи го документот
805 пати симнат
 Измена и дополнување
  22.02.2016 
Преземи го документот
1079 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
nikola vasileski на 05.04.2016 08:51

ne vi e objavena izmenata od 26.08.2015 sl.ves br.146

 

Ненад  Димитриевски на 03.09.2015 09:57

Која е постапката што треба да ја покрене претседателот на здружение на станари,во случај кога одредени сопственици не плаќаат за месечни трошоци за тековно уредување,и дали станарите кои живеат во социјални (државни) станови се обврзани за плаќање на истите месечни трошоци ?

dimitri jankoski на 30.04.2015 08:47

xx

Leninova 101 на 27.03.2015 09:59

Me interesira dali delovnite objekti sto se pod stanbenata zgrada se dolzni da plakaat za odrzuvanje na zgradata?I ako moze kade mozam da go najdam ovoj zakon?

Blagodaram odnapred

Gordana Ivanovski на 05.02.2015 13:39

Ve molam za informacija dali zdruzenie na stanari za upravuvanje so parking prostor (ZSUPP) moze da izglasa razlicni tarifi za parkiranje na vozilo za stanari i firmi koi se naogaat vo istata zgrada. Konkretno, za stanarite se pravi dogovor za koristenje na parking prostor so 100 denari mesecen nadomest, a za firmite koi se naogaat vo istata zgrada se bara mesecen nadomest od 700 denari. Dali e ova pravo izdrzano i dali e soglasno zakonot. Blagodarime odnapred.

Ljubinka Antonijevska на 16.01.2015 10:02

Me interesira kade mozam da najdam kako bi trebalo da funkcioniraat rabotite megju stanarite, vo smisla, do kolku casot i od kolku e dozvoleno tropanje, tresenje kjunci, laenje... renoviranje...Sto smee, a sto ne smee.

 

Pozdrav! 

Киро Киро на 01.06.2014 09:32

Плаќањето на тековните трошоци се дефинира со Статутот на Заедницата на Сопственици.

Во некои Заедници сите станови плаќаат подеднакво, а во некои според одредени парамтри:

- реални месечни трошоци

- големина на стан

- резервен фонд

- итн.

stefan mitrovski на 29.04.2014 19:21

Ме интересира дали треба подеднакво да плаќам како останатите станари за трошоци во зградата бидејќи не сум корисник на парно греење и на гаражниот простор. За да плаќам помалку дали треба мнозинство од станарите да ми дадат подршка со своите потписи или нема потреба за такво нешто ?

andrijana toskoska-atanasoska на 08.04.2014 16:35

Ве молам да ми одговорите се работи за препокривање на стан и ходникот на зградата , кој е надлежен во постапката и што понатаму доколку сопствениците на становите не се сложат за препокривање.Дали понатаму одлучува судот и кој треба да учествува во вкупните трошоци дали сите станари исто.Имено во истата зграда пола од становите се препокриени.Благодарам однапред

Stefan Stojiljkovic на 03.02.2014 12:16

Драга,

Мирјана Петрушевска, се до формирање на куќен совет обврска за тековното и инвестиционото одржување на заедничките делови на зградата е на сите сопственици на посебни делови (станови, деловни простории и др.).

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.