Детален опис на документ
Закон за просторно и урбанистичко планирање
вон сила
Датум на објавување: 30.06.2005 Преземи го документот
6726 пати симнат
Датум на стапување во сила: 01.07.2005 
Сл. весник/година: 51/2005 
Категорија: Урбанизам, станбени и комунални работи » Урбанизам
Забелешка:
Клучни зборови: урбанистички план, просторно планирање, урбанистичко планирање, просторен план, план
Измени и дополнувања
 Одлука на Уставен суд
  18.05.2006 
Преземи го документот
539 пати симнат
 Измена и дополнување
  14.11.2007 
Преземи го документот
2573 пати симнат
  Пречистен текст
  19.02.2008 
Преземи го документот
9314 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  10.09.2008 
Преземи го документот
657 пати симнат
 Измена и дополнување
  23.07.2009 
Преземи го документот
4011 пати симнат
 Измена и дополнување
  20.09.2010 
Преземи го документот
2251 пати симнат
 Одлука на Уставен суд
  02.02.2011 
Преземи го документот
968 пати симнат
 Измена и дополнување
  14.02.2011 
Преземи го документот
1560 пати симнат
 Измена и дополнување
  14.04.2011 
Преземи го документот
1323 пати симнат
 Пречистен текст
  27.04.2011 
Преземи го документот
4498 пати симнат
 Измена и дополнување
  15.11.2012 
Преземи го документот
1131 пати симнат
 Измена и дополнување
  16.04.2013 
Преземи го документот
541 пати симнат
 Пречистен текст
  16.05.2013 
Преземи го документот
2801 пати симнат
 Измена и дополнување
  26.11.2013 
Преземи го документот
1542 пати симнат


 
Дискусии околу овој закон
Biljana Mircheska на 25.09.2014 15:44

Ве молам за одговор,,дали е потребно одобрение за градба на ѕидана ограда околу семејна куќа,бидејќи знам дека е потребно одобрение за градба на објект,дали постои како закон и доколку каде е тоа наведено.Ве молам за одговор,итно е!!!

ел сто на 06.07.2014 11:58

Ве молам за одговор..дали рокот за добивање согласност на урбанистички план од 15 работни дена, наведен во член 25, го зема во предвид и временскиот период на формирање на владата или пак тој рок се важи од формирањето на владата па навака,т.е од 19 јуни па навака?ВЕ молам за одговор,хитно е!!!

Дончо Наумовски на 11.04.2014 12:29

Зашто во "Прочистениот текст" не се внесени измените и дополнувањата од Службен весник бр. 55 од 16.04.2013.???

Текстот е пречистен или не? 

asparuh asparuhov на 09.05.2013 14:06

koga ce bidete vo moznost da ja azurirate stranata so izmeni i dopolnuvanja na ovoj zakon od 16.04.2013 Sl.vesnik br 55 

Anica Stojanovska на 26.12.2012 00:10

Дали може да очекуваме дека ќе бидат објавени и правилниците за урбанистичко планирање како и за проектирање на објекти? Благодарам.

 

Keka Lalicic на 20.12.2012 14:40
Почитувани, Имам објект кој беше дивоградба и сега е легализиран. Покренав приватна иницијатаива за промена на ДУП-от за Дебармаало2 за да можам да направм нов објект но сега ми кажуваат дека тоа не е можно бидејки е дел од споменичка целина и поради таа причина не е дозволена индивидулна измена. Јас веќе имам трошоци поврзани со објавата за излагање на измената на ДУП-от. Ве молам за совет како може оваа ситуација да ја решам биделќи сум изложена на дополнителни трошоци(плаќам кирија за сместување). Ви благодарам, Кика
julijana peneva на 13.02.2012 09:57

Imam edno prasanje vo vrska so clen 51, imeno vo izmenite i dopolnuvanjeto od 14.04.2011g. vo clen 51 se vmetnuva stav 5 , a vo precisteniot tekst od 27.04.2011 toj stav go nema .Me interesira dali e napraven prospust ili pak sto e rabotata.Ve molam da mi odgovorite na mojot i-mail.Pozdrav

тони савески на 11.01.2012 17:18

Почитувани , 

Дали сеуште може да се поднесуваат барања за локална урбанистичка планска документација за измена на веќе донесен ДУП ( за добивање поголема висина или искористеност) и колку време е потребно да се одобри тоа.Се работи за Општина Карпош.Поздрав

Фросина Лазова на 16.10.2011 17:42

Почитувани,

Ве молам за совет. Сопственици сме на семејна куќа која се наога во Куманово. Куќата се наога во центарот на градот, но во мала уличка која до пред две години беше само со семејни куќи, и со прекрасни зелени површини, важеше за најубав дел од градот. Со нов предлог план на општинта овој дел треба да се претвори во стамбени згради. Тоа не ни е од интерес на сите. Бидејќи првиот сосед ни најави давање на плацот на „инвеститори“ за изградна на зграда со најмалку 16 стана и тоа на 1,2м од нашата меѓа, а тоа го има вметнато и во предлог планот, Ве молам за совет кои се нашите права за да го заштитиме уништувањето на животниот простор во кој живееме.

Благодарам,

Лазови

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.