Детален опис на документ
Закон за локалната самоуправа
Датум на објавување: 29.01.2002 Преземи го документот
21575 пати симнат
Датум на стапување во сила: 06.02.2002 
Сл. весник/година: 5/2002 
Категорија: Државно уредување на Република Македонија » Локална самоуправа
Забелешка:
Клучни зборови: локална самоуправа, град скопје, финансирање, буџет, општина, скопје, месна самоуправа, градоначалник, совет, општинска администрација, грб


 
Дискусии околу овој закон
Goce Stojanovski на 05.06.2015 22:12

so koj zakon se ukinati mesnite zaednici i kade e regulirano preminuvaweto na ibvrskite od mesnite zaednici na opstinata

Jelena Graseska на 14.05.2015 14:07

Прашање: Сосопственик сум со РМ на земјоделско земјиште. Доколку сакам да го продадам, кој во име на другиот сосопствемик-РМ, треба да ми даде изјава дека е (не)заинтересиран да го купи мојот дел (Министерство за финансии или локалната самоуправа)?

Радомир Ристевски на 20.11.2013 12:08

Прашање: Дли верифицираната месна заедница од страна на градонашалникит може да има жиро сметка и како тоа да го направи? МЗ с. Леуново  Со почит

 

Kristijan Jovanoski на 27.06.2013 13:22

Во чл.52 е прецизирано кој може да го заменува Градоначалникот

Adem Bajram на 22.04.2013 18:39

дали со овој закон е предвидено да Градоначалникот именува свој заменик градоначалник?..дали со закон му е дадено такво право?

Мики Милковски на 22.02.2012 14:20
Stefce Trpkovski на 23.09.2011 18:17

vo koj zakon e precizirana postapkata za otpovikuvanje od funkcijata gradonacalnik od strana na naselenieto

marija andonova на 11.04.2011 11:39

Би сакала доколку можете да ми дадете објаснување во врска со член 36-надлежност на совет во став(2) и член 75-услови за распуштање на совет во став(1) алинеа 4. Овде и во двата члена се споменува ист поим и има голема нејаснотија бидејки во член 34 се кажува една работа која со другиов член како да се поништува. Ако може ваше правничко, стручно мислење , толкување на овие два члена. Ви благодарам.

Димитрула Лисичова на 15.03.2010 15:41
Благодарам на брзата интервенција и помош од вашата служба! успеав и да го отворам и да го копирам законот! се најдобро
Марија Поповска на 01.02.2010 15:38

Со кој закон се укинува постоењето на месните заедници и дали вработените во нив како тех.секретари можат без никакви обврски да им престане работниот однос.Ако поднесеш тужба против кого треба да гласи, кого да тужиш ако месната како правен субјект веќе не постои.Дали општината има обврски и во кој домен?

 
Pravo.org.mk не презема одговорност за евентуалните грешки во текстот на законите.